Akció!

Nasivin Sanft – orrspray – 10 ml

1228 Ft

Tartósítószermentes orrspray  6 évtől és felnőtteknek. Akár  2 nappal csökkenti a nátha lefolyási idejét a fiziológiás sóoldattal összehasonlítva. Hatóanyag: oximetazolin.

0,5 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

(155,9 Ft/ml)

Elfogyott

Leírás

Betegtájékoztató:

1.milyen típusú gyógyszer a nasivin sanft 0,025% adagoló orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az orrspray helyi hatású készítmény, az orrnyálkahártya duzzadtságának csökkentésére és a váladékürülés megkönnyítésére szolgáló gyógyszer.
Hatóanyaga, az oximetazolin érösszehúzó hatású, az orrnyálkahártya vérbőségét, így duzzanatát csökkenti.
Nyálkahártya-duzzanat csökkentésére heveny orrnyálkahártya-gyulladásban, valamint ér- és allergiás eredetű nátha jelentkezésekor. A váladékürülés megkönnyítésére orrmelléküreg-gyulladásban, fülkürthurutban. Orr- és melléküregek nyálkahártya duzzanatának csökkentése orvosi vizsgálatok során.

2.tudnivalók a nasivin sanft 0,025% adagoló orrspray alkalmazása előtt:

Ne alkalmazza a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray-t:
-ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, vagy az orrspray bármely egyéb összetevőjére,
-az orrnyálkahártya kiszáradással és pörképződéssel járó gyulladásban.

A Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az orrspray alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát, ha gyermeke jelenleg vagy korábban bármelyik betegségben szenvedett az alábbiak közül: glaukóma (zöldhályog), mellékvese-daganat, anyagcserezavarok (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség), súlyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. koszorúér-betegség, magas vérnyomás betegség), depresszió.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:
Az orrspray kezelés előtt kérdezze meg kezelőorvosát, ha gyermeke jelenleg vagy nemrégiben hangulatjavító gyógyszert (triciklikus antidepresszánsok vagy MAO-gátlók) szed ill. szedett, mert veszélyes vérnyomás-emelkedés következhet be.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség szoptatás:
Mivel a készítmény kizárólag kisgyermekek részére rendelhető, a terhességben ill. a szoptatás időszakában történő alkalmazás nem értelmezhető.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre: mivel a készítmény kizárólag kisgyermekek részére rendelhető, a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képesség nem értelmezhető.

3.hogyan kell alkalmazni a nasivin sanft 0,025% adagoló orrspray-t?

Az orrsprayt mindig az előírásnak, illetve az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha kezelőorvosa másképpen nem rendeli, az alábbi adagolási előírások szerint alkalmazza a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray-t:
-1 és 6 év közötti kisgyermekeknek: 1 befújás mindkét orrnyílásba naponta 2-3 alkalommal.
-A Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray egyszeri adagja legfeljebb 3-szor alkalmazható naponta.
-Megfelelő orvosi utasítások hiányában csak rövid ideig, 5-7 napig használja. Ismételt alkalmazása előtt néhány napos alkalmazási szünetet kell tartani. Mellékhatás (nyálkahártya-sorvadás) veszélye miatt ez a gyógyszer idült nátha esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
Kérjük gondosan tartsa be ezeket az utasításokat, ellenkező esetben a gyógyszer alkalmazása nem éri el a kívánt hatást, illetve mellékhatás jelentkezhet!

Hogyan alkalmazzuk a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrsprayt kisgyermekeknek?

Az első alkalmazáskor a védőkupakot lehúzzuk, kézbe vesszük és többszöri pumpálással a megfelelő permet megjelenéséig feltöltjük az adagolófejet. A permetmechanizmus az adagolófej megnyomásával hozható működésbe.
A kisgyermek orrnyílásába egyszeri pumpa megnyomással egy adagot permetezünk. Használat után az adagolófejet tiszta kendővel letisztítjuk, és a védőkupakot visszahelyezzük.
Az adagolófej egyszeri megnyomásával pontosan mért mennyiség kerül adagolásra.

Ha az előírtnál több Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrsprayt alkalmazott

A gyógyszer véletlenszerű, szájon át történő alkalmazása vagy túladagolása az alábbi tüneteket okozhatja: pupillatágulat, émelygés, hányás, az ajkak kékes elszíneződése, láz, görcsrohamok, vérkeringési zavarok (szapora szívverés, szívritmuszavar, szívmegállás, magas vérnyomás), légzési zavarok (tüdőödéma), pszichés tünetek, továbbá álmosság, testhőmérséklet-csökkenés, pulzusszám-csökkenés, hirtelen vérnyomásesés, a légzőközpont bénulása és kóma fordulhat elő.

A fenti tünetek jelentkezésekor a gyógyszer alkalmazását abba kell hagyni, és feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Jelezze a túladagolást kezelőorvosának, vagy keresse fel a területileg illetékes kórház sürgősségi osztályát, és vigye magával a készítmény dobozát.

Ha elfelejtette alkalmazni a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrsprayt

Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag orrspray pótlására, hanem folytassa a kezelést az adagolási útmutatónak megfelelően.

Az orrspray állandó, tartós használata tartós orrduguláshoz, végül orrnyálkahártya-sorvadáshoz vezethet. Az orrspray csak rövid ideig 5-7 napig használható. Hosszabb idejű használata a nyálkahártya felszínének maradandó károsodását okozhatja, amelynek következtében az orrnyálkahártya pörképződéssel, varasodással járó gyulladása alakulhat ki. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások:

Mint minden gyógyszer, így a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a készítményt az előírásoknak megfelelően használja, a következő mellékhatások fordulhatnak elő:
– Égő érzés az orrban, orrnyálkahártya-szárazság vagy tüsszögés alkalomszerűen előfordulhat, különösen ezekre hajlamos betegek esetében.
– Ritkán – miután a hatás megszokottá válik – erőteljes orrdugulás-érzés alakulhat ki.
– Túladagolása néhány esetben szívdobogásérzés, felgyorsult szívverés és vérnyomás-emelkedés kialakulásához vezethet.
– Alkalmazásakor szórványosan álmatlanságot, fáradtságot és fejfájást is megfigyeltek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a nasivin sanft 0,025% adagoló orrsprayt tárolni?

A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Felbontás után 1 évig használható fel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az orrcseppet.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk:

Mit tartalmaz a Nasivin Sanft 0,025% adagoló orrspray?

A készítmény hatóanyaga:
0,25 mg oximetazolin-hidroklorid 1ml orrcseppenként.
1 befújás (45 mikroliter) 11,25 mikrogramm oximetazolin-hidrokloridot tartalmaz.

Egyéb összetevők: citromsav-monohidrát, nátrium-citrát, glicerin (85%), tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, sárgászöld vizes oldat.

Kb. 10 ml töltettérfogatú, tiszta, vizes oldat kék, zöld vagy menta-zöld védőkupakkal és rozsdamentes acél adagolópumpával ellátott átlátszatlan fehér tartályba töltve.
1×10 ml tartály dobozban.