Akció!

Fenistil – 50 g

1354 Ft

Különböző bőrreakciókat – például bőrkiütéseket, csalánkiütést, rovarcsípést, napégést és felületes égési sérülést – kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható. Dimetindén-maleát hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.

1 mg/g gél 50 g

(34,38 Ft/g)

Elfogyott

Kategória:

Leírás

Betegtájékoztató:

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FENISTIL 1 MG/G GÉL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Fenistil 1 mg/g gél a hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg a viszketést. A hisztamin olyan anyag, amely a szervezetben allergiás reakciók során szabadul fel.

Allergiás bőrtünetek és a különböző eredetű viszketések kezelésére használják.

A szervezetben allergiás reakciók során felszabaduló hisztamin hatásának gátlásával szűnteti meg a viszketést és a kellemetlen tüneteket, mint pl. bőrkiütések, csalánkiütések, rovarcsípés, napégés és az enyhe fokú égési sérülések során fellépő viszketés. A gél hűsítő, helyi érzéstelenítő hatású, színtelen, szagtalan, zsírmentes zselé. Könnyen felszívódik a bőrbe. Gyorsan, pár perc alatt enyhíti a viszketést és a kellemetlen tüneteket.

2. TUDNIVALÓK A FENISTIL 1 MG/G GÉL ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Fenistil 1 mg/g gélt

– ha allergiás (túlérzékeny) a dimetindén-maleátra vagy a Fenistil 1 mg/g gél egyéb összetevőjére.

– nyílt sebek, gyulladásos sérülések, nedvedző bőrbetegségek esetén ill. nyálkahártyán, beleértve a szem környékét is.

– csecsemők és kisgyermekek (2 éves kor alatt) esetén kiterjedt – különösen hámhiányos vagy gyulladt – bőrfelület kezelésére.

A Fenistil 1 mg/g gél fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

– ha nagyobb bőrfelületet kezel, mivel azt nem szabad hosszabb ideig napfény hatásának kitenni.

– csecsemők és kisgyermekek esetén nem alkalmazható nagyobb bőrfelületen, különösen hámhiány vagy gyulladás esetén (lásd “Ne alkalmazza a Fenistil 1 mg/g gélt”).

Igen erős viszketés vagy kiterjedt bőrelváltozások jelentkezésekor feltétlenül keresse fel kezelőorvosát. Akkor is forduljon orvoshoz, ha a tünetek nem enyhülnek hét nap alatt.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Nem ismeretes, hogy bármilyen hatóanyag tartalmú készítménnyel kölcsönhatásba lépne.

Terhesség és szoptatás

Terhesség:

Terhesség és szoptatás esetén a Fenistil 1 mg/g gélt különösen nagy kiterjedésű – különösen hámhiányos vagy gyulladt – bőrfelületen nem szabad használni.

Szoptatás:

Szoptatás idején mellbimbóját ne kenje be a géllel.

Fontos információk a Fenistil 1 mg/g gél egyes összetevőiről

A készítmény benzalkónium-klorid segédanyagot tartalmaz, amely irritáló hatású, és bőr reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FENISTIL 1 MG/G GÉLT?

Az érintett területet naponta 2-4 alkalommal szükséges bekenni.

Igen erős viszketés vagy kiterjedt bőrfolyamat esetében a helyileg alkalmazott Fenistil 1 mg/g gél kezelést ajánlatos – előzőleg a kezelőorvossal megbeszélve – Fenistil 24 kapszulával kiegészíteni. (A kapszula csak orvosi vényre kiadható gyógyszer.)

Ha az előírtnál több Fenistil 1 mg/g gélt alkalmazott

Nagyobb mennyiség véletlenszerű lenyelése esetén álmosság, vagy izgatottság, mozgászavarok, hallucináció, izomgörcsök, látászavarok, szájszárazság, arckipirulás, vizelet kiválasztási zavarok, láz, vérnyomáscsökkenés.

Túladagolás esetében haladéktalanul keressen fel orvosi ügyeletet.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Fenistil 1 mg/g gél is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán (10 000 betegből legalább 1, de 1000 betegből kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő): enyhe bőrszárazság vagy enyhe égő érzés fordulhat elő.

Igen ritka esetekben (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg, 10000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetben fordul elő): bőrkiütés és viszketés jelentkezhet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, ne használja tovább a Fenistil 1 mg/g gélt, és keresse fel kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A FENISTIL 1 MG/G GÉLT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az alumínium tubuson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Fenistil 1 mg/g gélt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Fenistil 1 mg/g gél

– A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg dimetindén-maleát 1 g vízzel lemosható gélben

– Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, karbomer (Carbopol 974P), propilénglikol, nátrium-hidroxid-oldat, tisztított víz.

Milyen a Fenistil 1 mg/g gél készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Színtelen, átlátszó, legfeljebb gyengén opalizáló homogén gél.

30 g gél fehér színű műanyag kupakkal lezárt, lakkozott felületű alumínium tubusba töltve.

1 db tubus (30 g) dobozban.